Wekelijks, maandelijks en jaarlijks hebben zich vaste actviteiten en events ontwikkeld in Escape. Wij staan altijd open voor nieuwe concepten en samenwerkingsverbanden. Hieronder een greep uit dit vaste aanbod.

Veenfest

Twee keer per jaar krijgen vier- of vijf beginnende muziekbands uit Veenendaal de gelegenheid om zich op het poppodium van Escape te presenteren. Een prachtig evenement voor talenten om hun vleugels uit te slaan en de weg te verkennen naar het grote podium.

Het Amateurkunstfestival

in Veenendaal vindt elke twee jaar plaats. In februari 2014 zal het derde festival georganiseerd worden. Er treden maar liefst ca. 750 locale artiesten in ongeveer 75 verschillende acts op. Zang, dans, toneel, cabaret, opera, ballet, enzovoort, als het maar om podiumkunst gaat. Het publiek kan van zaterdagmorgen tot en met zondagavond gratis in- en uitlopen, de meeste voorstellingen duren een half uur, sommigen drie kwartier tot een uur en vinden plaats op drie podia, in de foyer en de theaterzaal van de Lampegiet en op het podium in Escape. In Escape ligt de nadruk van het programma op livemuziek.

Beat the Rap

keert een aantal malen per jaar terug binnen Escape. Tijdens het ‘Beat The Rap’ project strijden in groepen ingedeelde Veense rappers uit verschillende wijken met een beatmaker om de felbegeerde titel van meest creatieve productie in Veenendaal. In verschillende ruimten binnen Escape gaan de groepen binnen een dag aan de slag met een thema waarop de teksten worden geschreven. Na het beluisteren van de eindresultaten vindt een stemronde plaats. Daaruit zal dan blijken welke groep de meest creatieve productie heeft gemaakt en wie wegloopt met de beker en de eer.

Meet Poetry

Poëzie dicht bij mensen en mensen dicht bij poëzie; dat is het doel van de jaarlijkse bijdrage van Escape aan de maandelijkse culturele zaterdag van Veenendaal. Meet  Poetry wordt georganiseerd door Escape, Volksuniversiteit Veenendaal, Filmhuis Veenendaal en Gedichten op Muren onder de vlag van de CultuurKoepel, mogelijk gemaakt door de gemeente Veenendaal.

Cultuurdag Veenendaal

De jaarlijkse cultuurdag Veenendaal is bedoeld als inspirerende activiteit voor het vak Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV) dat voor de leerlingen van de tweede fase (Havo/Atheneum) vanaf klas 4 een examenvak is in de bovenbouw. De gemeente Veenendaal en KunstCentraal maakt deze cultuurdagen al jaren mogelijk voor de scholen uit het voortgezet onderwijs. Deze CKV-dag richt zich op het verkennen van het culturele veld in brede zin (alle kunstdisciplines). De leerlingen bezoeken workshops, voorstellingen, ten-toonstellingen en culturele instellingen, podia en musea in de nabije omgeving. Zij verkennen het culturele aanbod en worden zich bewust van kwaliteitsver-schillen en hun eigen smaak. De workshops op de cultuurdag dienen ter verkenning van de verschillende kunst- en cultuurdisciplines. Daarbij staat het contact en de ontmoeting met de kunstenaar eveneens centraal (beroepsperspectief)..Escape verzorgd sinds 2011 drukbezochte edities voor het CLV met o.a. workshops Musical door docent Marthy Overeem (Winnaar cultuurprijs Veenendaal 2011), workshops Breakdance met docent Dennis Merkus (ex NL kampioen), workshops Dichten en Poezie met docenten Marein Baas en Theo Danes, workshops Fotografie met docent Niek Michel, workshops Streetdance met dansschool Beyond Basic, Workshops Drama inclusief een heuse cameraploeg uit het mediapark in Hilversum met docent Boudewijn Schrik en een Rapclass met docent J-Mall.

Lentebende

Nieuw sinds 2013 is het jaarlijkse jongerenfestival Lentebende, dat in mei plaatvond. Doel van het festival is om jeugdig cultureel talent een podium te bieden. Lentebende is een gezamenlijk initiatief van het voortgezet onderwijs en jongerencentrum Escape in samenspraak met de gemeente Veenendaal. Het festival werd dit jaar gehouden in samenwerking met Spring in het Park, dat op dezelfde dag plaatsvond op het evenemententerrein aan de Groeneveldselaan. Het programma bestaat uit een mix van activiteiten voor jongeren: van musical en muziek tot een film, dans en theater. Het jaarlijks festival wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Veenendaal en de  Provincie Utrecht en zal de komende jaren steeds meer gestalte moeten krijgen teneinde uit te groeien tot een begrip.

Benefietevenementen

Voor het organiseren van benefiet pop-of cultuurconcerten en bijeenkomsten ten behoeve van fondsenwerving stelt Escape zijn faciliteiten regelmatig beschikbaar. In de afgelopen jaren waren dit onder andere 538 Warchild in maart 2013, safe the children, actie voor 3 FM glazen huis – december 2012– (serious request) voor waterputten in Congo etc.

Jamscape Sessions

Maandelijks op zaterdagavond worden er jamsessies georganiseerd. Talent-ontwikkeling in een ontspannen en creatieve sfeer staat dan centraal. De vaste huisband "Walking Fridge" geeft met een openmind en gastvrije houding het geheel "body". Naast muzikanten die ervaring willen opdoen, is de bar geopend voor bezoekers die naar livemuziek willen luisteren. Het is voor veel jonge muzikanten , zangers en zangeressen de allereerste stap om voor een publiek te spelen met een echte band. Deelnemers kunnen tijdens deze avonden in ver-schillende combinaties en bezettingen muziek maken aan de hand van een aan-tal bestaande nummers die zij in ontvangst krijgen bij inschrijving. Het is mo-gelijk om zelf ook songs toe te voegen aan de dynamische lijst en er worden covers gespeeld, al dan niet in een nieuw jasje. In juni is er voor de combinaties die een bepaald niveau hebben bereikt de mogelijkheid om geboekt te worden voor een echte show op bijvoorbeeld een evenement aan het horecaplein.

Kapstok

Muziek van de straat: Iedere donderdagavond staat bij Kapstok Hiphop centraal. Kapstok is er voor en door jongeren met verschillende achtergronden die zich willen ontwikkelen op dit talentgebied. Het kapstok-team bestaat uit jonge rappers, dichters, beat-makers en grafisch ontwerpers uit Veenendaal.  Iedere week wordt er kritisch naar elkaars werk geluisterd of gekeken en worden er meningen uitgewisseld. Het geeft een inspiratieboost en het bevorderd de motivatie om te leren van di-verse technieken en het concreet maken van een idee.  Regelmatig zijn er workshops of open podium avonden. In de eerste helft van 2013 zijn hier veel nieuwe ideeën ontsproten die kunnen leiden tot nieuwe programmaonderdelen binnen Escape.

Zondagmiddagmatinee

Op zondagmiddagen kun je regelmatig in een sfeervolle zaal genieten van ‘sixties & seventies’, jazz, pop, blues en theater van hoge kwaliteit. Deze middagen wor-den veelal bezocht door jong en oud. De afgelopen jaren traden er artiesten als Kayak, The Nits, Hans Dulfer, Jan Akkerman, Enge Buren, De Weduwen en Cuby & The Blizzards op, maar ook speciale fan-dagen met levensechte cover-bands van o.a. The Beatles en The Rolling Stones maken onderdeel uit van het programma. Muziekminnende vaders en moeders doen dan vaak de tijden her-leven waarop zij zo oud waren als hun zonen en dochters die dat op hun beurt niet willen missen.

Meidengroep

Wekelijks, iedere donderdagavond worden er door Welzijn Veenendaal diverse activiteiten georganiseerd voor meiden vanaf 12 jaar tijdens de meideninloop met als motto: “Hoe meer culturen en diversiteit, hoe meer vreugd!” Het doel is dat meiden in de leeftijd van 13 t/m 16 jaar leuke activiteiten ondernemen om elkaars cultuur beter te leren kennen. De activiteiten lopen uiteen van koken, knutselen, debatteren, dansen en beauty tot film en leerzame thema’s over gezondheid, liefde, cyberpesten en loverboy voorlichting. In de meidengroep wordt alles in overleg met de meiden zelf gedaan. Dus ook samen de activiteiten bedenken en opzetten.

Veenendaal Lacht

Onder deze titel kun je een duik nemen in de fascinerende wereld van stand-up comedy. Aanstormend en gevestigd talent uit het hele land staat dan op een intiem podium in razend tempo grappen op het publiek af te vuren. Met alleen deze ingrediënten bezorgen steeds zes comedians het publiek een geweldige avond. Deze shows worden goed bezocht. Comedy is ‘hot’ bij een jong publiek met zeer diverse nationaliteiten. Vanaf september 2013 start Escape dan ook met afwisselend een open podium avond. Dan krijgt ieder jong talent, vooral ook regionaal, de kans zich te presenteren.

Kennis Oase

vindt iedere laatste maandag van de maand plaats in Pop en Cultuurpodium Escape en is een project met als doel: kennis delen en samen onze kennis vergroten. Aan de hand van videofragmenten, foto’s en boekcitaten over allerlei onderwerpen duiken we  in nieuwe en oude vragen die de mensheid bezighouden. zoals: Wat is de staat van onze Aarde? Waarom is er nog steeds oorlog? Waarom mensen doen wat ze doen? Zijn we alleen zijn in het universum? Bestaan er alternatieve geneeswijzen tegen kanker? Vragen zoals deze worden opgeworpen door een gespreksleider. De vorm bestaat uit het tonen van een videofragmenten / boekcitaten van maximaal 30 minuten waarna er steeds gespreksruimte is onder leiding van een gespreksleider. Er is gedurende het jaar de ruimte voor het aandragen van onderwerpen door deelnemers. Aanmelden kan via: [email protected] Ook wanneer je alleen op de hoogte wilt worden gehouden over de documentaires en gespreksonderwerpen. Agenda kennis-Oase Najaar 2013:  26-8 | 30-9 | 28-10 | 25-11 | 23-12 | Aanvang steeds om 20:00 uur en deelname is gratis!

Horecaplein

Escape levert een actieve bijdrage aan de jaarlijkse evenementen op het Horecaplein in het centrum van Veenendaal zoals het Jazz en Blues festival in maart, Koninginnedag, het Muziekfestival in juni en het jaarlijkse bokbier fes-tival in oktober. De bijdrage van Escape loopt van beschikbaarstelling van de podia en kleed-ruimten in Escape tot het mee-organiseren en leveren van buitenpodia met technische voorzieningen (licht en geluid) en horeca. Daarbij levert het vrijwil-ligersteam van Escape een forse bijdrage.