Cultuur staat binnen Escape voor alles wat te maken heeft met een actieve beleving van trends, media, muziek, theater, dans of mixen daarvan. Jong talent op tal van terreinen bieden wij ruimte om bij te schaven. Daarnaast zijn er veel cursussen en workshops door vakdocenten. Escape heeft een kweekvijverfunctie waarin de doorstroming van amateur of vrijwilliger tot professional tot de mogelijkheden behoort, zowel bij het direct beoefenen van cultuurvormen als bij het organiseren en faciliteren daarvan.

(Jongeren) cultuur kent een enorme variatie. Het blijft op dynamische wijze uitdijen en is van onschatbare waarde voor sociale verbanden in onze samenleving. Creativiteit en verbeeldingskracht geeft niet louter inhoud aan het welzijn van een individu of groep, het is een competentie waar in de hedendaagse maatschappij in steeds hogere mate een beroep op wordt gedaan. Jongeren vanaf 12 jaar moeten daarom kennis kunnen maken met pop en cultuur om wegen te verkennen.

Escape is dé uitvalsbasis voor jongeren die muziek maken en oefenruimte zoeken, jonge kunstenaars of designers die willen exposeren, geeks die een LAN event willen organiseren, rappers en beatmakers die kennis willen uitwisselen etc.